Behandeling in een groep

Groepstherapie biedt veel voordelen. Samen met je groepsgenoten en de groepstherapeuten leer je patronen herkennen en doorbreken. In een groep oefen je nieuwe manieren van denken en gedrag in een veilige omgeving.

Misschien voelt het idee van therapie in een groep spannend of ongemakkelijk. Het kan lastig zijn om je open te stellen of vertrouwen te hebben in anderen. Toch biedt een groepssetting juist een unieke kans om te werken aan obstakels die je in je dagelijks leven tegenkomt. Je leert niet alleen jezelf beter begrijpen, maar je ontdekt ook dat je niet alleen bent in je worstelingen. Vaak hebben je groepsgenoten waardevolle adviezen of bieden ze je steun.

De therapeuten zorgen ervoor dat de groep een veilige en respectvolle plek is waar je kunt werken aan je eigen uitdagingen.

Meer weten?

Heb je interesse in groepsbehandeling en wil je weten of groepsbehandeling bij jou past? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Aanmelden

Om je aan te melden heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts. Het gaat om een verwijzing voor gespecialiseerde GGZ. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Kosten

Groepstherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Houd wel rekening met het eigen risico. We hebben een contract met de meeste zorgverzekeraars.

Welke groepsbehandelingen biedt Progressio?

Op dit moment bieden wij de volgende groepsbehandelingen aan:

  • Schematherapie behandelgroep
  • Schematherapie behandelgroep voor mensen met een adoptie achtergrond
  • VERS: emotieregulatie

Schematherapie behandelgroep

Schematherapie biedt ondersteuning bij het doorbreken van vaste patronen en langdurige klachten. Deze therapievorm richt zich op het beter begrijpen van de oorsprong van deze patronen en helpt je om gezonder te denken, voelen en handelen. Tijdens de sessies ontdek je hoe ervaringen uit het verleden jouw gedrag en emoties beïnvloeden en leer je op een gezondere manier omgaan met emoties, gedrag en anderen om te gaan.

Voor wie

Deze groepsbehandeling is geschikt voor volwassenen die langdurige psychische problemen ervaren, zoals een terugkerende depressie, somberheid, een laag zelfbeeld of moeite met relaties met belangrijke anderen.

Hoe het gaat

Voorafgaand aan de groepsbehandeling vinden er ongeveer drie individuele gesprekken plaats. Tijdens deze gesprekken krijg je een duidelijke uitleg over wat schematherapie inhoudt, hoe de groepssessies werken en wat je van de behandeling kunt verwachten. Samen met een therapeut bespreek je jouw persoonlijke situatie, klachten en achtergrond. Dit helpt om inzicht te krijgen in je eigen denk- en gedragspatronen. We bespreken dan met jou je behandelplan. Wanneer uit het advies naar voren komt dat de behandelgroep Schematherapie passend kan zijn, kun je starten met de groep.

De groepssessies worden wekelijks gehouden en duren twee uur per bijeenkomst. De behandeling duurt in totaal ongeveer een jaar. Tijdens de groepssessies worden vaste onderwerpen besproken, waarbij je altijd je eigen ervaringen en thema’s kunt inbrengen. Om je persoonlijke voortgang verder te ondersteunen, heb je iedere vier weken een individueel gesprek met een van de groepstherapeuten.

De groep bestaat uit ongeveer acht deelnemers en biedt een veilige en respectvolle omgeving waarin vertrouwelijkheid centraal staat. Heldere afspraken over privacy en deelname zorgen ervoor dat iedereen zich prettig voelt binnen de groep.

Schematherapie behandelgroep voor volwassenen met een adoptieachtergrond

Schematherapie is een vorm van psychotherapie gericht op het herkennen van de eigen valkuilen en het erkennen van en kunnen reageren op de eigen behoeften. Wat heb je in het verleden meegemaakt en wat herhaalt zich in het hier en nu? Wat heb je nu nodig? We werken met technieken die helpen bij ‘weten en beter begrijpen’ en met technieken die gaan over ‘voelen en ervaren’.

Voor wie

Ben je als kind geadopteerd en ervaar je als volwassene steeds terugkerende problemen? Denk bijvoorbeeld aan somberheid, weinig zelfvertrouwen, twijfels over jezelf of het gevoel er ‘niet toe te doen’. Dan kun je je aanmelden voor deze behandelgroep Schematherapie.

Hoe het gaat

Allereerst bespreken we met jou in een individueel gesprek welke problemen jij ervaart. Ook kijken we naar wat je er al aan hebt gedaan, wat je behandeldoelen zijn en of deze vorm van therapie bij je past. Daarop volgt een individueel adviesgesprek. We bespreken dan met jou je behandelplan. Wanneer uit het advies naar voren komt dat de behandelgroep Schematherapie passend kan zijn, kun je starten met de groep. De groepstherapie bestaat uit een wekelijkse bijeenkomst van twee uur. De therapie duurt ongeveer een jaar. In de groep werken we met vaste onderwerpen. Jij brengt daarin jouw eigen thema’s ter sprake. Daarnaast heb je elke vier weken een individueel gesprek met één van de groepstherapeuten.

De groep bestaat uit ongeveer acht personen. Vertrouwelijkheid en respect voor elkaar zijn belangrijk binnen een groep. We maken dan ook afspraken met elkaar over onder andere op tijd komen en privacy.

Lees hier meer over deze behandelgroep

VERS behandelgroep: een emotieregulatie training

De VERS, oftewel Vaardigheidstraining Emotieregulatie Stoornis, is een behandelvorm gericht op het beter omgaan met oplopende emoties. In deze groepsbehandeling leer je hoe je emoties tijdig herkent, kunt verwoorden voor jezelf of voor anderen en voorkomt dat emoties ‘overkoken’. Deze behandeling helpt je om je emoties beter te begrijpen en er gezonder mee om te gaan, zowel in lastige situaties als in je dagelijkse leven.

Voor wie

De VERS-training is geschikt voor volwassenen die moeite hebben met het herkennen en hanteren van emoties en hierdoor regelmatig tegen problemen aanlopen. Denk hierbij aan symptomen zoals:

  • Angst en paniekgevoelens
  • Wisselende stemmingen
  • Somberheid
  • Angst om in de steek gelaten te worden
  • Conflicten met belangrijke anderen
  • Impulsief gedrag
  • Negatieve gedachten over jezelf of het leven

Hoe het gaat

In de VERS-training leer je je emoties beter te hanteren door middel van oefeningen en reflectie. Je krijgt inzicht in waarom emoties belangrijk zijn, maar ook waarom ze soms moeilijk te hanteren zijn. Samen met de groep oefen je vaardigheden die je helpen om effectiever met emoties om te gaan. De behandeling biedt praktische handvatten om conflicten, stemmingswisselingen en gevoelens van angst of paniek op een gezonde manier aan te pakken. Ook leer je om met mildheid naar jezelf te kijken en welke basisbehoeften achter heftig ervaren emoties schuilen. Met deze therapie ontwikkel je meer grip op je emoties en kun je gezonder reageren in uitdagende situaties.

De therapie start met een individueel intakegesprek en behandelplanbespreking. Daarna zijn er 18 wekelijkse zittingen van twee uur.